Tijdelijk Noodfonds Energie biedt steun aan kwetsbare huishoudens

Tijdelijk Noodfonds Energie biedt steun aan kwetsbare huishoudens

Kwetsbare huishoudens met een hoge energierekening kunnen terecht bij het Tijdelijk Noodfonds Energie. Het Noodfonds betaalt voor huishoudens die in aanmerking komen voor steun een deel van de energierekening van oktober 2022 tot en met maart 2023.

Aanvragen tot 1 april 2023

Inwoners kunnen tot 1 april 2023 ondersteuning aanvragen via https://www.noodfondsenergie.nl/  voor de periode oktober tot en met december 2022 en januari tot en met maart 2023. U moet dus in totaal twee aanvragen doen om steun te krijgen over de gehele periode. Voor vragen kunt u contact opnemen via het telefoonnummer 0800 – 0550.

Wie kan steun aanvragen bij het Noodfonds Energie:

De volgende huishoudens kunnen steun krijgen van het Noodfonds: 

  • Het huishouden heeft een bruto-inkomen van maximaal 200% van het sociaal minimum. Dan is het bruto-inkomen per maand lager dan € 2.980 (alleenstaand) of € 3.794 (samenwonend). De bedragen zijn inclusief 8% vakantiegeld. 
  • Huishoudens hebben zelf een contract voor gas, stroom en/of stadswarmte bij een energieleverancier. Het maakt niet uit bij welke energieleverancier. De rekening is (afhankelijk van het inkomen) hoger dan 10 tot 13% van het gezamenlijk bruto-inkomen. 

De Rijksoverheid ondersteunt het Noodfonds

Het Noodfonds is een initiatief van Eneco, Essent, Greenchoice, Vattenfall, NSR (Nederlandse SchuldhulpRoute) en SchuldenlabNL. De Rijksoverheid ondersteunt het Noodfonds met een subsidie van maximaal € 50 miljoen. De hoogte van de subsidie is gelijk aan het geld dat de energieleveranciers en andere bedrijven in het Noodfonds stoppen. Op dit moment hebben bedrijven en de overheid ieder € 24,5 miljoen in het Noodfonds gestopt. Het Noodfonds beschikt nu over € 49 miljoen.